Vijver ontwerpen

1 september 2018

Posted in Vrije tijd en Hobby

Vijver ontwerpenStel je voor: je hebt net een nieuw huis gekocht en bent klaar met de inrichting. Je kunt al bijna je intrek nemen, maar je moet nog wel even met de tuin bezig. Het is de eerste keer dat je een flinke tuin tot je beschikking hebt, dus je wilt het groots aanpakken. Waar begin je dan mee? Precies: een mooie vijver. Een vijver ontwerpen is lastiger dan je misschien denkt. Je moet goed rekening houden met een aantal zaken:

  • Waar plaats je de vijver?
  • Overgang naar de tuin
  • Welke vissen wil je in de vijver?
  • Het onderwater ontwerp

Om te beginnen moet je bepalen waar de vijver komt te liggen. Dat kun je vooraf eigenlijk niet bedenken, je moet goed bekijken waar jouw tuin zich voor leent. Zorg ervoor dat water en land eerlijk verdeeld zijn. Je moet geen vijver ontwerpen die de hele tuin in beslag neemt, maar een te kleine plas is ook niet de moeite waard. Kies bovendien voor een plek waar de vijver goed tot zijn recht komt. Houd daarbij rekening met andere begroeiing. Je wilt het watertje niet helemaal verstoppen onder een grote boom, of achter een groep struiken. Verder is het belangrijk om na te denken over de overgang tussen vijver en tuin. Ga je een vijver ontwerpen, dan heb je twee mogelijkheden: een strakke stijl, of een natuurlijke stijl. In het eerste geval kun je de vijver in zijn geheel afzonderen van de rest van de tuin, bijvoorbeeld door daar stenen omheen te liggen. Je creƫert dan een strak onderscheid tussen de vijver enerzijds en de natuur anderzijds. Optie twee is een natuurlijke vijver, waar planten het water praktisch aanraken. Je plaatst de vijver midden in de tuin en maakt het water onderdeel van de beleving. Ga jij een vijver ontwerpen, denk dan goed over deze zaken na. Dat voorkomt extra kosten in een later stadium.

Vijver ontwerpen: vissen en planten

Een vijver ontwerpen gebeurt in twee fases. Eerst bekijk je waar je de vijver wilt hebben, zoals hierboven beschreven, en daarna ga  je bezig met de inrichting van de vijver zelf. Welke planten komen er in het water te staan? Ga je aan de slag met stenen, of is water en zeil goed genoeg? De centrale vraag is welke vissen je in de vijver gaat stoppen. Dat bepaalt immers voor een belangrijk gedeelte hoe de vijver eruit moet zien en hoe hoog het zuurstofgehalte moet zijn. Kijk niet alleen naar het ontwerp boven water, maar richt je aandacht ook op de situatie onder het wateroppervlak. Zorg dat er voldoende plateaus zijn, zodat de vissen op verschillende dieptes kunnen vertoeven. De omstandigheden in het water zijn anders naarmate je dieper komt. Verschillende vissen hebben baat bij een andere leefomgeving. Kortom: ga jij een vijver ontwerpen? Zorg dan dat je vooraf bepaalt waar hij gaat komen en dat je voldoende aandacht besteed aan de situatie onder het oppervlak. Heb je hulp nodig bij het maken van een ontwerp?  Dan kan Jollygard je helpen. Op hun website, jollygard.nl, vind je een compleet overzicht van alle vijvers waar dit bedrijf aan heeft meegewerkt. Ook kun je snel contact opnemen voor een vrijblijvende offerte of een kennismakingsgesprek.

Een leuke vijver voor het hele gezin

Ga je een vijver ontwerpen in je achtertuin? Houd dan rekening met de rest van het gezin! Heb je te maken met kleine kinderen, dan is het verstandig om een omheining om de vijver te plaatsen, of om een net over het water te spannen. Laat de kinderen nooit zonder supervisie bij de tuin spelen, om ongelukken te voorkomen. Zo blijft de vijver leuk voor iedereen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn