Haardhout voor uw kachel

9 januari 2016

Posted in Nieuws

Dehaardhouthandelaar - HaardhoutHebt u thuis een kachel die gestookt wordt op haardhout? Dan behoort u tot een select groepje Nederlanders. De meeste mensen hebben een centrale verwarming met een ketel die gestookt wordt op aardgas. Natuurlijk is dit een zeer efficiĆ«nte manier van verwarmen, u hoeft immers niet eerst een vuurtje te stoken voordat u warmte hebt en u hoeft ook niet steeds op te letten of er nog wel genoeg vuur in de kachel zit, zoals met het stoken op haardhout wel het geval is. Staat u ‘s ochtends op of komt u thuis, dan hoeft u enkel de thermostaat omhoog te draaien en de verwarming slaat meteen aan. U hebt er vervolgens geen omkijken meer naar en dat is natuurlijk erg prettig. Maar stoken op aardgas heeft natuurlijk ook nadelen en dat wordt momenteel vooral ondervonden door de Groningers. Het oppompen van het gas heeft negatieve gevolgen voor mens en milieu. Bovendien is onze gasvoorraad beperkt, deze fossiele brandstof zal binnen een aantal jaren gewoon op zijn. Stoken op haardhout is wat dat betreft een veel duurzamere oplossing. Bomen kunnen immers altijd weer aangeplant worden. Zolang u kiest voor haardhout dat uit speciale productiebossen komt, met andere woorden, uit bossen die gekweekt zijn om op termijn weer gekapt te worden om het hout te kunnen gebruiken voor stoken of het vervaardigen van producten, dan is dit dus zeker een duurzame energiebron te nomen. Een ander voordeel is dat het gebruik van een open haard voor veel meer sfeer zorgt dan een radiator. Een spekstenenkachel, die u ook op hout stookt, geeft bovendien genoeg warmte om ook bijvoorbeeld eten op warm te houden. En wist u dat het ook mogelijk is om een cv-ketel te krijgen die op haardhout gestookt wordt? Er zijn dus verschillende mogelijkheden naast het verwarmen op gas.

Goede kwaliteit haardhout

Iedereen die wel eens op hout gestookt heeft, weet dat de kwaliteit van haardhout erg belangrijk is. U kunt bijvoorbeeld beter niet gebruik maken van takken die u net buiten geraapt hebt, deze zijn immers nog nat en zullen daardoor niet goed branden. Dat geldt ook voor houtblokken die net gezaagd of gekloofd zijn, deze bevatten ook nog veel te veel vocht om goed te kunnen branden. Ze zullen vooral gaan liggen smeulen en voor heel veel rookvorming zorgen. Een eerste punt om op te letten als u haardhout uit gaat kiezen, is dan ook dat dit zeer droog is. U moet het dan ook altijd droog bewaren. Dit betekent dat u ervoor zorgt dat als u het buiten bewaard, er een overkapping boven dient te zitten zodat het niet door regen nat kan worden. Een ander punt waar u bij haardhout op moet letten is of het gaat om een harde of een zachte houtsoort. Zachte houtsoorten, zoals berkenhout, branden erg snel. Dit betekent dat ze snel voor veel warmte zorgen, maar ook dat u vaker de kachel bij zult moeten vullen. Hardere houtsoorten, zoals eikenhout en essenhout, branden juist weer veel trager. Zij geven veel gelijkmatiger warmte af en doordat ze langzamer opbranden, hoeft u dus ook minder vaak nieuw hout op het vuur te gooien. Voor een open haard zijn de hardere houtsoorten beter geschikt dan de zachte soorten, doordat ze langzamer branden en daardoor veiliger zijn. Voor gesloten kachels maakt het minder uit, u kiest dan gewoon afhankelijk van de situatie voor een van de verschillende soorten haardhout. Verwarmt u bijvoorbeeld uw hele woning op een houtkachel, dan kan het fijn zijn om ‘s ochtends te beginnen met zacht berkenhout, om snel warmte te creĆ«ren en over te stappen op harder haardhout als u even weg moet, omdat het dan langer duurt voordat de kachel leeg gebrand is.

Kies voor de Haardhouthandelaar

Wilt u haardhout gaan kopen, dan bent u bij de Haardhouthandelaar aan het juiste adres. Kopen bij hen levert u het voordeel op:

  • dat u grote partijen kunt kopen
  • dat de blokken handzame formaten hebben
  • dat al het hout kurkdroog is
  • dat uw bestelling gratis bij u thuis afgeleverd wordt

Haardhout is een product dat u niet zomaar overal kunt krijgen en al helemaal niet in grotere partijen. Het kan nog wel eens gevonden worden bij tuincentra, bouwmarkten en tankstations, maar dan gaat het altijd om kleine netten. Hier hebt u slechts een beperkt aantal uren plezier van. Wilt u echt met regelmaat uw open haard aan hebben of stookt u gewoon dagelijks op hout? Dan hebt u natuurlijk niets aan deze kleine netten haardhout, u hebt dan echt grotere partijen nodig. Bij dit bedrijf leveren ze daarom in hoeveelheden van 1 of 2 kuub, zodat u eventjes vooruit kunt. Doordat de blokken gekloofd zijn in handzame stukken, hebt u verder zelf geen werk ervan, u hoeft ze niet nog eens beter op maat te maken. Bovendien is het hout altijd goed gedroogd, zodat u absoluut schoon kunt stoken en geen last hebt van onwenselijke rookontwikkeling. Voor haardhout zit u bij hen dus goed, maar u kunt bij hen ook terecht voor aanverwante producten. Stookt u bijvoorbeeld liever op houtpellets of briketten? Ook die kunnen zij u leveren. Daarnaast hebben zij ook diverse accessoires te koop die u nodig hebt bij het stoken. U kunt dan denken aan aanmaakblokjes en aanmaakhoutjes, maar ook aan goede lucifers. De Haardhouthandelaar is dus absoluut de plaats om naar toe te gaan voor haardhout en aanverwante artikelen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn